pondělí 29. července 2013

Losos v alobalové kapse

Kromě pravidelné dávky kosmetických postřehů vás zřejmě nyní budu zásobovat i trochou  svého kulinářského umění. Vaření a kosmetika jsou sice možná pro někoho na míle vzdálené oblasti, ale když se zamyslíme, jakým způsobem strava ovlivňuje náš celkový vzhled, nepochybně dojmeme k závěru, že si na mém blogu  malé jídelní okénko svůj prostor jistě  zaslouží. 


Dnes potěším věšeny milovníky a milovice lososa a zejména rychlé a zdravé kuchyně. Tento recept jsem vyzkoušela, když rtuť teploměru přesahovala 30 °C. Do horkých letních dnů je jako stvořený, neboť jsem jako přílohu  zvolila pečené brambory a salát. Někdo si v parnu vystačí pouze se salátem, ten , kdo zeleni neholduje, se jistě s chutí zakousne do brambor a ten, kdo netroškaří, vyzkouší oboje. Uváděná množství surovin jsou spíše orientační, vystačila mi na porce pro 2 osoby.

Pečené brambory si žádají:

o    rané brambory
o    sůl a pepř
o    ½ lžičky bazalky
+ alobal

Předehřejeme si troubu  na 160°C. Brambory důkladně omyjeme a očistíme. Pokud jsou větší přepůlíme. Položíme je na plech, na kterém máme umístěný obdélník alobalu.  Brambory důkladně  osolíme, opepříme a na závěr přidáme bazalku, která jim dodá neodolatelné aroma.Alobal uzavřeme tak, aby nám z něj vznikla kapsa a vložíme na plech do rozpálené trouby (pečeme je 10 – 15 min – pak zvýšíme teplotu  na 200 °C – přidáme lososa) .


 koření 


okořeněné brambory



Na lososa si připravíme :

o    2 steaky lososa
o    4-6  lžic olivového oleje
o    1 polévková lžíce citrónové šťávy (z ½ poloviny citrónu)
o    1 kávová lžička soli
o    1 kávová lžička mletého pepře (použila jsem pepř 4 barev Kotány)
o    1 hrst  čerstvě nasekané petrželky
o    1 kávová lžička sušené bazalky (nebo čerstvé)
o    3 drcené stroužky česneku
o    alobal

Marinádu připravíme velice jednoduše. Olivový olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř, petržel, bazalku promícháme. Touto směsí  důkladně potřeme oba steaky, které  následně necháme v lednici 1 až 2 hodiny odpočívat.  Nyní zvyšte stupeň trouby, kde se pečou brambory na 200 °C. Po uplynutí doby lososa přemístíme na alobal, potřeme ho zbytkem marinády a pečlivě uzavřeme do alobalové kapsy. Takto připraveného lososa vložíme do trouby na plech k již pečícím se  bramborům. Společně je zde ponecháme dalších 20 min. Průběžně je kontrolujeme, při každé kontrole  alobalové kapsy dobře uzavřeme. Pokud by se vám zdálo, že  už jsou brambory dostatečně pečené, stačí je vyndat , ponechat v alobalu a lososa dopéci samostatně.


citrón a petržel


česnek


koření


olej


marináda


naložený losos


na alobale



zabalený v kapse


Na salát budeme potřebovat :
o    50g  salátu polniček (běžně v Lidlu, Albertu)
o    1 velké rajče
o    1 lžíce bílého balsamica
o    1 lžíce vody
o    1 lžička olivového oleje
o    pepř a sůl podle chuti
o    1 drcený stroužek česneku 

Zálivka je jednoduchá a zvládne ji každý. Jde jen o to, najít ty správné suroviny. Balsamico, které je na míle vzdálené našemu klasickému octu, dodá salátu jemnou a zároveň pikantní chuť, proto jej nenahrazujte obyčejným octem, výsledné chuti s ním nedosáhnete. Ocet s vodou, olejem, pepřem , solí a česnekem smícháme dohromady a zalijeme směs polníčku a nakrájených rajčat.  Salát necháme alespoň 20 minut odležet.


balsamico


zálivka


salát

5 komentářů:

  1. Mňam , vypadá to skvěle:)
    www.enarastyle.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Ten losos vypadá úžasně! Naprosto dokonalé! Ode dneška sleduji přes gfc ♥

    Giveaway o luxusní přírodní zmrzlinový balzám na rty crazy rumors! ♥
    http://marianne-style.blogspot.cz/2013/07/giveaway-003.html

    OdpovědětVymazat
  3. ňamm .. Sbíhají se mi sliny :)
    http://turquoise-bow-of-cosmetics.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsem lososa grilovala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, tak to vypadá perfektně ! Lososa miluju, takže určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu mého blogu, milé komentáře i konstruktivní kritiku.